Vakkundig advies over inbouwapparatuur

Wil je keuken inbouwapparatuur inmeten? Wij helpen je graag.

Hoe meet je inbouwapparatuur in?


Hulp nodig bij het uitzoeken van een nieuwe inbouw koelkast of vaatwasser? Of ben je op zoek naar een inbouw oven of koffiemachine? Wij helpen je de juiste inbouwapparatuur te vinden, zodat jij kan genieten van jouw droomkeuken. Zo lees je hieronder meer over hoe je de nismaten kan opmeten, wat voor deursystemen er zijn en wat de verschillen zijn tussen type inbouwapparaten.

We helpen niet alleen bij het uitzoeken van nieuwe apparatuur, we bouwen deze ook graag voor je in! Lees hier meer over onze inbouwservices.

Nismaat opmeten


Wat is een nis? De nis is de ruimte waarin je inbouwkoelkast of -vriezer wordt geplaatst. Wanneer je van plan bent om een inbouw koelkast of vriezer aan te schaffen, is het van belang om eerst de nis op te meten. Hoe doe je dat?

Hoogte van de nismaat
Als eerst meet je de hoogte van de nis. Verplaats je inbouw koelkast of vriezer uit de nis om de juiste hoogte te kunnen meten. Wees nauwkeurig bij het meten van de nishoogte, want het is belangrijk dat je nieuwe inbouwapparatuur past binnen deze afmetingen.

Nismaat hoogte opmetenNismaat hoogte opmeten

Breedte van de nismaat
Vervolgens meet je de breedte van de nis. Ook hier moet je de afmetingen nauwkeurig opmeten om te zorgen dat je nieuwe inbouwapparatuur past.


Nismaat breedte opmetenNismaat breedte opmeten

Diepte van de nismaat
Na het meten van de breedte, kan je de diepte van de nis meten. Houd hierbij rekening dat je ruimte moet vrijhouden voor het stopcontact waarop het inbouwapparaat wordt aangesloten.

Diepte van nismaat opmetenDiepte van nismaat opmeten

Deurpaneel meten
Het is belangrijk om het (onderste) deurpaneel op te meten van een koel-vriescombinatie koelkast. Als eerst meet je het (onderste) deurpaneel van boven naar beneden. Daarna meet je het deel van het deurpaneel dat onderin uitsteekt. Trek deze centimeters van de hoogte van het (onderste) deurpaneel af. Nu weet je de hoe hoog het (onderste) deurpaneel is.

Toch hulp nodig bij het inmeten?
Vind je het lastig of kom je er toch niet helemaal uit? Geen probleem, wij komen graag vrijblijvend bij je thuis inmeten. Zo weet je zeker dat je het apparaat met de juiste nismaten geleverd krijgt. Lees hier meer over onze inbouwservices.

Meest verkochte nismaten

Hoogte in mm:

Breedte in mm:

Diepte in mm:

Scharniersystemen


Bij het inbouwen van je koelkast of vriezer is het ook belangrijk om na te gaan welk scharniersysteem je nodig hebt: deur-op-deur, sleepdeur of decorlijst. Wat is het verschil?

Sleepdeur

Een sleepdeursysteem sluit de deur van de koelkast aan op de keukenkastdeur met behulp van sleepscharnieren. Op die manier wordt de koelkastdeur 'meegesleept' door de keukenkastdeur. Voordelen van dit systeem is dat het goedkoper is dan het deur-op-deur systeem. Daarnaast biedt dit systeem stevigheid voor je koelkast.


Alle sleepdeur koelkasten & vriezers

Deur-op-deur

Bij een directe plaatsing van de keukenkastdeur op de koelkastdeur, is er sprake van een deur-op-deursysteem. De deuren gaan dus 'samen' open en dicht. Een groot voordeel van dit systeem is dat de deur zichzelf sluit wanneer deze op een kier staat. Een deur-op-deursysteem kost vaak meer tijd om te installeren, maar biedt stabiele stevigheid voor de koelkastdeur.

Alle deur-op-deur koelkasten & vriezers

Decorlijst

Dit systeem bevestigt een decorplaat op de deur van het inbouw apparaat. De decorplaat wordt in de decorlijst geplaatst en is maximaal 4 millimeter dik. Het decorlijst systeem komt minder vaak voor dan een sleepdeur- of deur-op-deursysteem.



Alle decorlijst koelkasten & vriezers

Inbouw vaatwassers


Wat is het verschil tussen een geïntregreerde, half-geïntegreerde of onderbouw vaatwasser? Wij leggen het graag uit.

Geïntegreerde vaatwasser

Geïntegreerde vaatwasser inbouwenGeïntegreerde vaatwasser inbouwen

Bij een geïntegreerde vaatwasser zit het bedieningspaneel verwerkt in de binnenkant van het apparaat. Dit model is dus niet te bedienen terwijl de deur gesloten is. Een pluspunt is dat je vaatwasser altijd overeen komt met de rest van je keuken, omdat je een frontpaneel kan monteren aan je geïntegreerde vaatwasser. 

Alle geïntegreerde vaatwassers >

Half-geïntegreerde vaatwasser

Half geïntegreerde vaatwassers inbouwenHalf geïntegreerde vaatwassers inbouwen

Het bedieningspaneel van een half-geïntegreerde vaatwasser bevindt zich aan de buitenkant van het apparaat. Voordeel hiervan is dat je snel en makkelijk kan zien hoe lang het wasprogramma duurt.



Alle half-geïntegreerde vaatwassers >

Onderbouw vaatwasser

Onderbouw vaatwassers inbouwenOnderbouw vaatwassers inbouwen

Deze type vaatwasser heeft geen frontpaneel nodig, want je behoudt altijd de orginele deur van de vaatwasser. De onderbouw vaatwasser plaats je direct onder het aanrechtblad. Het bedieningspaneel zit bij dit model aan de voorkant van de vaatwasser. Het voordeel van hiervan is dat je het programma in kan stellen terwijl je vaatwasser dicht zit.

Alle onderbouw vaatwassers >

Verschil tussen inductie kookplaten en keramische kookplaten


Weet je het verschil tussen inductie en keramisch koken? Welke past het beste bij jouw kookstijl? Wij helpen je de beste te vinden voor je keuken.

Inductie kookplaat

Inductiekookplaat inbouwenInductiekookplaat inbouwen

Koken op een inductie kookplaat is duurzamer en sneller dan een keramische kookplaat. Waar een keramische de gehele kookplaat opwarmt, zorgt een inductiekookplaat alleen dat de pan verwarmd wordt. Bovendien is een inductieplaat zeer veilig, aangezien de plaat alleen warmte afgeeft wanneer er een pan op staat. Let bij een inductie kookplaat goed op de aanwezige aansluiting. De meeste inductie kookplaten werken met een 2 of 3 fasen aansluiting in combinatie met een perilex stekker.

Alle inbouw inductiekookplaten >

Keramische kookplaat

Keramische kookplaat inbouwenKeramische kookplaat inbouwen

Een keramische kookplaat kan je herkennen aan de rode gloed. Dit is een verwarmingselement onder keramisch glas. Het opwarmen van een keramische kookplaat kost meer tijd dan een inductieplaat, omdat het verwarmingselement even tijd nodig heeft om op te warmen. Keramische kookplaten zijn daarentegen voordeliger in aanschaf dan inductie kookplaten, maar omdat ze warmte langer vasthouden ben je gemiddeld iets meer kwijt aan de energierekening.

Alle inbouw keramische kookplaten >

Inbouwapparatuur voor jouw IKEA keuken


Wij weten welke inbouwapparatuur samengaat met jouw IKEA keuken.  Is je IKEA keuken gekocht op 2 juni 2014 of later? Dan heb je een METOD keuken. Is je keuken eerder dan deze datum aangeschaft ? Dan heb je een FAKTUM keuken. 

Koelkasten & vriezers

Op zoek naar een nieuwe koelkast of vriezer voor je IKEA keuken? Kies altijd voor een sleupdeursysteem. Dit is het enige systeem dat past in een IKEA keuken. 

Meet vervolgens de nishoogte en ga na of je een METOD of FAKTUM keuken hebt. Het frontpaneel van een METOD keuken is altijd 60, 80, 100, 120 of 140 centimeter hoog. Een FAKTUM paneel is 70, 90, 110  of 130 centimeter hoog.

Schaf tenslotte een ventilerende plank aan bij IKEA. Deze plank heeft een rooster dat alle warmte via de onderkant van de koelkast of vriezer laat ontsnappen.

Vaatwassers

Als eerst is het belangrijk om de nishoogte van je keukenkast op te meten. Het gaat hier om de ruimte waarin de vaatwasser komt te staan. Let op: in IKEA keukens passen alleen volledig geïntegreerde vaatwassers. 

Kijk vervolgens naar welk model IKEA keuken je thuis hebt. Dit doe je door het frontpaneel van je keuken op te meten. Is je paneel 70 centimeer hoog? Dan heb je een FAKTUM keuken. Het frontpaneel van een METOD keuken is 80 centimeter hoog. De vaatwasser moet aansluiten op de maat van het frontpaneel. 

Kookplaten

Wanneer je een nieuwe kookplaat aanschaft voor je IKEA keuken, dan past deze altijd. IKEA maakt namelijk de nis vrij aan de hand van de afmetingen van je inbouw kookplaat. Geef dus altijd de exacte afmetingen door van je (gewenste) kookplaat, zodat deze past in je IKEA keuken. 

Houd hierbij rekening met de gangbare dikte van de IKEA keukenbladen. Deze zijn altijd 2,8 of 3,8 centimeter. 

Ovens & magnetrons

Wanneer je een oven of magnetron zoekt die past in je IKEA keuken, is het verstandig om eerst de nismaten op te meten. Een oven heeft altijd een nishoogte van 45 of 60 centimeter, terwijl een magnetron altijd 38 of 45 centimeter hoog is.

Wanneer de gaten aan de binnenzijde van de keukenkast een enkele rij bevatten, heb je een FAKTUM keuken. Een METOD keuken heeft daarentegen twee gaten aan de binnenkant van de keukenkast zitten.

Vind jouw winkel

Weten welke vaatwasser, kookplaat of koelkast het beste bij je past? Maak een afspraak voor persoonlijk advies en kom langs in jouw winkel! De koffie staat klaar.

Bekijk onze inbouwservices

Hoe werkt onze inbouwservice?

  • Wij komen bij je thuis inmeten
  • We geven een advies en aanbod op maat
  • Wij bouwen de apparatuur vakkundig in
  • We nemen het verpakkingsmateriaal en het oude apparaat mee terug.