Van gas naar elektrisch koken

Een aantal jaar geleden kwam de overheid met een ambitieus plan: in 2030 moeten 1,5 miljoen van de 8 miljoen Nederlandse huizen gasloos zijn. Wil je weten hoe jij over kan stappen? Wij helpen je graag opweg.

 

Stap over op elektrisch koken

Steeds meer mensen willen geen gas meer in huis gebruiken en stappen over van koken op gas naar koken op inductie. Maar hoe doe je dat? Wat én wie heb je daarvoor nodig?

Dineke legt het je graag uit! En natuurlijk kunnen wij je hier ook perfect bij helpen. Meer weten? We helpen je graag! Kom langs bij één van onze winkels bij jou in de buurt.


Wat is het verschil tussen inductie en keramische kookplaten?

Inductie kookplaat

Een inductieplaat wekt warmte op doordat de metalen pan reageert op het magnetisch veld van de plaat. Ijzerdeeltjes in de pan trillen waardoor er warmte vrijkomt. Het resultaat is dat enkel de pan wordt opgewarmd. Daardoor is niet elke soort pan te gebruiken op een inductie kookplaat. Wanneer een magneetje blijft hangen aan de pan, weet je dat deze geschikt is voor een inductie plaat. Bovendien moet de pan vlak zijn aan de onderkant, zodat de pan makkelijk de warmte kan opnemen.

Bovendien zitten aan een inductie kookplaat een aantal voordelen. Zo wordt de kookplaat sneller warm en koelt hij sneller af. Dit maakt de kans op brandwonden kleiner. Ook gaat er geen energie verloren omdat de kookzone alleen warm wordt op het gedeelte waar de pan staat. Al met al bespaar je dus kosten met de aanschaf van een inductie kookplaat.

Een aantal populaire en betrouwbare merken inductie kookplaten zijn: Siemens, Bosch, Etna, AEG, Miele en Atag.

 

Keramische kookplaat

Een keramische plaat werkt aan de hand van infraroodstraling. Deze straling verwarmt de glasplaat waardoor de pan kan opwarmen. Het kost een keramische kookplaat meer tijd om warm te worden waardoor het langer duurt om de inhoud van de pan aan de kook te brengen.

Omdat een keramische plaat meer tijd nodig heeft om op te warmen, koelt deze ook minder snel af. Hierdoor is de kans op brandwonden groter dan bij inductie.

Keramische kookplaten zijn vaak goedkoper in aanschaf, maar verbruiken meer energie dan een inductie kookplaat. Daarnaast is een keramische kookplaat minder veilig omdat deze langer warm blijft.

Bijna elke pan is geschikt voor op een keramische kookplaat. Wij adviseren een pan aan te schaffen met een gladde en stevige onderkant. Op die manier kan de pan het makkelijkst de warmte opnemen.

Bekijk de verschillen tussen inductie en keramische kookplaten

Inductie kookplaten


Inductie kookplatenInductie kookplaten

Kook energiezuinig, veilig en snel met een inductie kookplaat. Let bij het aanschaffen van deze kookplaat op of je een 5-polige perilex stopcontact hebt.

Smart inductiekookplaten


Smart inductie kookplatenSmart inductie kookplaten

Kookplaten met smart inductie of 1 fase zijn een alternatief op de gewone inductie kookplaten. Deze kunnen aangesloten worden op een gewoon stopcontact.

Keramische kookplaten


Keramische kookplatenKeramische kookplaten

Keramische kookplaten werken met verwarmingselementen. Deze kookplaten zijn goedkoper in aanschaf, maar minder energiezuinig.

Waar moet ik op letten?


Wanneer je wil overstappen van koken op gas naar koken op elektriciteit zijn er een paar dingen waar je op moet letten

Het is belangrijk om te controleren of je de juiste aansluiting hebt die past bij de elektrische kookplaat. Voor sommige kookplaten is een Perilex stopcontact vereist. Elektrische kookplaten via Perilex aansluiting hebben een krachtstroomaansluiting nodig via een 2-fasen of 3-fasen aansluiting. Heb je deze nog niet? Wij kunnen dit volledig voor je verzorgen.

Liever een kookplaat die aansluit op een 'normaal' stopcontact, dan raden wij aan om te kiezen voor een 1-fase kookplaat, ook wel smart inductie genoemd.

Let wel: een stekker wordt niet altijd meegeleverd bij aanschaf van een kookplaat. Bekijk eerst goed of een afzonderlijke aankoop van een aansluitsnoer vereist is. Deze informatie is vaak te vinden in productomschrijving.

'Normale' stekker 

Een 'normale' stekker of 2-polige stekker heeft een aansluitwaarde van 3.7 kW. Deze stekker bestaat altijd uit een 1-fase aansluiting. Wanneer je meerdere kookzones (op een hoge stand) wil bedienen, raden wij een kookplaat aan met hogere aansluitwaarde.

Perilex stekker

Een Perilex stekker heeft een hogere aansluitwaarde (4,6; 7,4 of 11,1 kW) en biedt daarmee de mogelijkheid om te koken met meerdere pannen tegelijk. Deze stekker kan gebruikt worden als 1-, 2- of 3-fasen aansluiting. Hoe hoger de aansluitwaarde, hoe krachtiger de kookzones tegelijk functioneren.

Veilig koken met inductie


Liever zelf installeren?


Disclaimer: wij raden je aan om de kookplaat te laten installeren door één van onze gespecialiseerde monteurs.

Jouw Electro World helpt graag bij het inbouwen en installeren van je kookplaat


Wanneer je een keuze hebt gemaakt voor een elektrische kookplaat, helpen wij je graag vakkundig inbouwen en installeren